Team Member

Д-Р БОРИС ДАШКОВ: Благодарността на пациентите ми дава голям стимул да се развивам все по-добре в професията!

18.05.2021

Защо реши да станеш коремен хирург?

Да стана лекар и по-специално хирург мечтаех от малък. Исках всички около мен да бъдат здрави и затова се стараех винаги да се грижа за тях и да не боледуват. Приех призванието да стана лекар и това беше моята цел в живота. Спомням си, че когато ходех на село по Коледа и роднините ми заклаха прасето анатомията на животното беше много любопитна за мен. Иначе за специалността „коремна хирургия“ е много важна настройката, защото това е смела и много отговорна работа. Мечтата ми се сбъдна, но положих много усилия и дълги години - учене, практика, квалификация и най-важното отношението към пациента и изграждането на доверие.


Кои са най-често срещаните здравословни проблеми при твоите пациенти?

Здравословните проблеми свързани с хирургията са разнообразни от обработването на рани, до сложни стомашни, тънко чревни и дебело-чревни операции, възникнали най-често от развитието на туморни процеси. Общата хирургия изисква детайлното познаване на целия организъм, анатомията, развитието и патологията на всеки орган. Това е много голям обем знания и работа като цяло от медицината.


Защо трябва да имаме отлично здраве на червата и стомаха?

Здравето на целия организъм зависи в голяма степен от здравето на стомаха и червата. Важно е да се храним правилно и здравословно и затова при всеки човек се определя индивидуална диета или хранителен режим. Всеки организъм има различни нужди и пациентите трябва да се консултират винаги с лекар предприемайки промени в храненето или подлагането на една или друга диета. Знаете , че добрата и полезна храна правят човека здрав, енергичен и дееспособен.


Кои болести тръгват именно от проблеми в стомашно чревния тракт и каква превенция трябва да правим?

Болестите, който са свързани със стомашно-чревния тракт са проблеми свързани със стомаха, болести на тънките и дебелите черва. Гастритът в многото му форми е първия индикатор, че не се храним правилно и трябва да обърнем специално внимание на това. Трудно е да премахнем така наречената „любима храна“, но само ако го направим ще усетим подобряване на цялостното ни благосъстояние. Също развитието на туморите на стомаха и червата имат пряка зависимост с това с което се храним. Развитието на туморни и патологични процеси на стомашно-чревният тракт е много бавно и се открива в напредналите му фази, когато те вече са навредили не само на стомаха и червата а и на целият организъм. Точно за това от съществено значение е превенцията в поддържането на перфектно здраве на стомашно-чревният тракт.


Коя е най-дълго продължилата ти операция?

Операциите на стомаха и червата продължават с часове. Споделям за един конкретен случай, когато оперирах пациент с перфорирала язва на стомаха. Всичко мина добре и след операцията изписах пациента на осмия ден за домашно лечение. След три дни ме извикаха в спешния кабинет и там видях същият пациент да лежи на кушетката с „червата си в ръце“. Обяснението му беше повече от притеснително: пациентът беше извършвал физическа работа след операцията и раната му се отворила. След това продължил да стои в къщи пред телевизора докато не започнал да изпитва болка и повикали спешна помощ. Положението му беше сериозно, защото червата му бяха почти изсъхнали от „стоенето на въздух“. Оперирах го няколко часа, беше тежка операция, но за щастие пациентът е добре и до днес. Това е един от случаите, който ще останат завинаги в съзнанието ми въпреки голямото напрежение и стрес.


Какво е усещането, когато си помогнал на някой пациент да оздравее?

Благодарността на пациентите е нещото, което ми дава най-голям стимул да се развивам все по-добре в професията и да се старая повече. Не са много хората, които изразяват истинска благодарност от сърце след като са получили помощ, но ги има. Радвам се, когато дойде пациент на контролен преглед и с усмивка ми споделя, че вече всичко е наред. Чувството, че си помогнал е невероятно. Това прави професията ни значима за обществото. Затова думата „призвание“ е най-точна за лекарската професия. Важно е в моята професия да обичаш работата си, да имаш връзка и доверие с пациентите. Обичам работата си и я практикувам с любов. Благодарността и признанието на пациентите е нещото, което ми дава най-големият стимул да продължавам напред.